fbpx

Het infrezen van vloerverwarming met een buis van 14 mm of 16 mm

Het infrezen van vloerverwarming wordt steeds populairder. Het grote voordeel is dat de dekvloer niet eerst hoeft te worden gesloopt en verwijderd om de vloerverwarming te kunnen aanleggen. Dit bespaart u veel werk, tijd en kosten. Het maakt daarbij weinig verschil of er verwarmingsbuizen van 14 mm of 16 mm worden gebruikt. De druk in de leidingen blijft gelijk. Het warmterendement tussen beide diamaters buizen verschilt niet veel. Er is sowieso nauwelijks tot geen warmteverlies bij vloerverwarming, aangezien de warmte omhoog stijgt.

 

Verwarmingsbuizen in de bestaande vloer gelegd

Andere voordelen van het infrezen van vloerverwarming zijn dat er geen extra opbouwhoogte nodig is én dat er geen deuren hoeven te worden ingekort. De 14 mm buizen worden in de bestaande vloer gelegd. Dit kan vrijwel elk vloersoort zijn, het beste is als de vloer ook is geïsoleerd. Van een cementdekvloer, betonvloer, anhydrietvloer of droogbouwvloer tot vloeren van natuursteen, siergrond of plavuizen. De sleuven worden circa 17 mm diep gefreesd. Door de hoge ligging van de verwarmingsbuizen heeft u een snel reagerend systeem. Dit biedt in het gure najaar, de koude winter en het frisse voorjaar veel woongenot.

 

Hoe kleiner de buisafstand, hoe groter de warmteafgifte per m2

Afhankelijk van het gekozen type vloerverwarming, liggen de sleuven hart-op-hart gemiddeld circa 10 cm of verder uit elkaar. De sleuven worden aangelegd in een slakkenhuispatroon. De aan- en afvoerslang liggen naast elkaar. De warmte wordt hierdoor gelijkmatig over de oppervlakte verdeeld. De vloer warmt geleidelijk op. De afstand van de buizen – en in mindere mate de buisdiameter – bepaalt vooral de warmteafgifte. Hoe kleiner de buisafstand, hoe groter de warmteafgifte per vierkante meter.

 

Dunnere verwarmingsbuis kan op kleinere afstand worden gelegd

De ingefreesde vloerverwarming kan als hoofdverwarming of bijverwarming worden gebruikt. Hier moet met de freesafstand rekening mee worden gehouden. Een 14 mm verwarmingsbuis kan goed op 10 cm afstand worden gelegd. Een dikkere buis vraagt meer afstand. Als buizen in de vloer op grotere afstand van elkaar worden gelegd, wordt geen gelijkmatige warmte verkregen. Triple A Verwarming gebruikt 14 mm verwarmingsbuizen voor het optimale resultaat.

 

Stel uw vragen of verzoeken aan Triple A Verwarming

Voor het infrezen van vloerverwarming dient de dekvloer egaal en minimaal 30 mm dik te zijn. Dit om te voorkomen dat de deklaag loslaat of de freesmachine op de onderliggende betonlaag stuit. Meer weten over de voordelen van het infrezen van vloerverwarming met 14 mm buizen? Bel (088 – 022 78 22), e-mail ([email protected]) of verzend het contactformulier van Triple A Verwarming.